Jan Čepelka

Hlavní příčina nízké sebedůvěry

20. 05. 2016 9:11:11
To, že si mnoho lidí nevěří úzce souvisí s tím, že více než sobě a svému růstu, lidé mnohem více svojí pozornosti věnují ostatním lidem.
"Každá zaměřená pozornost je investovanou důvěrou." -Jan Čepelka

Pro růst naší sebedůvěry je důležité udělat si denně čas na sebe.

A časem na sebe nemám na mysli 2x denně si vyčistit zuby nebo si jednou za pár hodin dojít na toaletu, když se naše tělo samo přihlásí o svoji vylučovací potřebu.

To, že si mnoho lidí nevěří úzce souvisí s tím, že více než sobě a svému růstu, lidé více své pozornosti věnují ostatním lidem.

Lidé s nízkým sebevědomím častěji než ostatní srovnávají sami sebe s ostatními.

Jenže se neporovnávají s ostatními jako celek, namísto toho zaměřují při porovnávání svoji pozornost hlavně na svoje slabé stránky.

Moderní média tomu navíc výrazně napomáhají. Díky televizi, Youtube a Facebooku máme mnohem více příležitostí srovnávat se s ostatními než měli naši předkové.

A možná i proto stále více lidí sahá po antidepresivech, jelikož mají pocit, že při srovnávání neobstáli. V minulosti byl okruh lidí, se kterými se naši předci mohli srovnávat lokálně omezený.

Dnešní média nám však denně předvádějí silné stránky mnohem většího počtu lidí. Navíc nám až na výjimky neukazují slabiny celebrit.

V okamžiku kdy si uvědomíme, že naše pozornost a důvěra spolu mají úzkou souvislost, dokáže naše sebedůvěra začít velmi rychle růst.

Stačí začít pravidelně sám sobě, tzn. své mysli a svému tělu, věnovat vědomě více pozornosti. A prostřednictvím své pozornosti začít do svého těla investovat více své vlastní důvěry.

Kolik minut denně věnujete svoji pozornost na 100% sami sobě?

Když jsem si tuto souvislost uvědomil, bylo to pro mne v životě opravdu silné AHA. Odhalení příčiny toho, proč tolik lidí ve svém životě bojuje se slabou sebedůvěrou.

Praktický příklad:

Když čtete tento článek, věnujete mu svoji pozornost. To, že jste si článek mezi mnoha jinými sami vybrali a klikli na něj, je projevem zájmu a také důvěry, kterou jste věnovali mně jako autorovi.

Věříte, že vás text článku nějak obohatí a informace vám budou užitečné. Něco nového se dozvíte, v něčem se ujistíte, něco vás možná překvapí atd.

Zájem a důvěra jsou hodnoty, které mají přímý vliv na naši sebedůvěru a sebevědomí.

Jestli vám to dává smysl, začněte denně sami sobě věnovat více času než dosud.

Uvidíte, že již po pár dnech pravidelného zaměřování alespoň 10 minut své plné pozornosti na sebe začnete sami sobě mnohem více věřit.

Začnete více věřit svému tělu a své mysli.

Platí, že čemu věnujeme svoji pozornost, to roste a sílí.

Mám to za 8 let své praxe ověřeno na sobě a svých klientech, kterým pomáhám ovládnout strach a posílit jejich sebedůvěru a sebevědomí. Dokud směřují svoji pozornost na strach a boj s ním, nedaří se jim strach ovládnout.

Když přesměrují svou pozornost na posilování důvěry, výsledky se rychle dostaví.

Čím dříve s tím člověk začne, tím dříve začne růst naše sebevědomí.

Je to logické, jelikož když sami sobě nevěnujeme dostatek své pozornosti, nemá kdy růst naše vědomí sebe, které je podmínkou naší sebedůvěry.

A na závěr proto ještě jednou zopakuji již položenou otázku:

Kolik minut denně věnujete aktuálně svoji pozornost na 100% sami sobě?

Autor: Jan Čepelka | karma: 19.40 | přečteno: 740 ×
Poslední články autora